henkdeboer.punt.nl
Laatste reacties
  Woordsmid

   

  Van hoefsmid

  naar woordsmid

  Op de ambachtschool in Delfzijl heb ik smeden geleerd, van gekrulde kaarsenstandaards tot haken. Een van de laatste producten was een ritsbeitel, een examenstuk. De punt van een ritsbeitel moet keihard zijn. Dat vereist een speciale techniek met het vuur. Je moet de punt van de beitel op de juiste temperatuur brengen. Witheet en op de juiste manier afkoelen. Laten schrikken. Mijn leermeester was zo tevreden dat de ritsbeitel tentoongesteld werd voor publiek. Hij sloeg er zelf een stukje van een aambeeld af.

  Op smeden was ik dol. Ik zou hoefsmid willen worden. Voor het geluk geboren. Later wilde ik geoloog worden om de aardlagen te bestuderen, maar op mijn achtste wilde ik dominee worden en werd op 1 augustus 1977 pastoraalwerker in de Bijlmer.

  Van hoefsmid naar woordsmid. Er zijn geen scholen waar je voor woordsmid leert. Voor Nederlands kreeg ik op de MULO steevast een 3, een 4 of een 5, zelden een 6 of een 7 van mevrouw Nawijn. Dictee's kon ik niet. Ik wist wel onderwerp van gezegde en wat het lijdend voorwerp was, maar de rest ontleden kon ik niet. En de betekenissen van woorden al helemaal niet. Bijwoord? Voorzetsel? Ja 'de' en het' en 'een' en een bijvoeglijk naamwoord soms. En toch wilde ik woordsmid worden. En daarvoor moet je boeken lezen. Mijn eerste boek op de lagere school was De negerhut van oom Tom. Ik las de negerhut tussen de rijen boeken in de bibliotheek op Buiskoolplein in Delfzijl. Het gele plankje stond tussen de boeken en daar schoof ik dan het boekje na het lezen naast om te zoeken naar een boek dat ik mee zou nemen. Dan ging ik met dat boek naar juffrouw De Boer (geen familie), die juffrouw werd genoemd, omdat ze niet getrouwd was. Juffrouw De Boer liep mank en had iets met haar handje, maar ze had een enorme liefde voor boeken. De geur van de bibliotheek was de geur van kolenvuur en rook. Ik wilde woorden smeden. Van a.b.c.d.e.f.g.h.i.j.k.l.m.n.o.p.q.r.s.t.u.v.w.x.ij.z. woorden en zinnen smeden. Hoeveel boeken zijn er niet geschreven door deze rij letters. Zelfs de Bijbel bestaat er uit. Maar ook muziek. do-re-mi... De letters zijn bakstenen waar je gebouwen mee kan maken. Historische gebouwen, moderne gebouwen, flutgebouwen. In het alfabet zit al een roman, een liefdesbrief, maar ook Mein Kampf. Het is jongleren met letters, gedicht, en smeden met letters, roman. Het vuur moet goed zijn, moet in je branden. De juiste temperatuur en laten schrikken. De stukken moeten ervan afvliegen. Het moet jouw verhaal zijn.

   Op de ambachtschool

  Reacties

  Woordsmid op 13-06-2013 18:34

  Beste Henk,

  Ik vind dit een mooie tekst. 

  Je hebt een goede hand van schrijven. Maar toch zou ik het op prijs stellen, als je je niet vaker Woordsmid noemt.

  Dat is namelijk al een jaar of tien het merk waaronder ik werk en een boterham verdien (kun je nagaan bij het benelux merkenbureau https://register.boip.int/bmbonline/details/trademark/show.do?markNumberType=REG&markNumber=665332&markID=1097813)

  Daar ben ik bekend mee, daar heb ik in geinvesteerd en ik zou niet graag zien, dat ik werd verward met een ander.

  Zelfs niet als die zulke mooie teksten schrijft als jij.

  Met vriendelijke groet,

  Walter Goosens

  De Woordsmid  (www.woordsmid.nl)

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl